Keikka-arvostelu: Grinder Blues (lämppärinä Ingelius FlameLight)

Keikka-arvostelu: Grinder Blues (lämppärinä Ingelius FlameLight)

Grinder Blues 5.4.2016 @ Klubi

Tiistai-iltana Klubilla oli tarjolla juurevaa bluesia, kun yhdysvaltalainen Grinder Blues kunnioitti Tamperetta soitannallaan. Vanhemmiten olen huomannut, että aina vaan suuremmassa määrin itseäni on – metallimusiikin ohella – alkanut kiinnostaa bluesmusiikki. Ei niinkään kappaleiden sanoitusten vuoksi, ne ovat toisinaan turhankin masentavaa kuunneltavaa, vaan ennemminkin taitavan soiton vuoksi. Tähän voisi joku taas sanoa, että vielä taitavampaa soittoa löytäisi esim. jazzin parista, mutta se on allekirjoittaneen makuun hieman liian taiteellista, bluesista sentään on löydettävissä koko ajan tuttu perusrakenne.

Niin kuin ehkä jo aiemmista kirjoituksistanikin on ollut havaittavissa, pidän erittäin paljon livekeikoilla käymisestä ja sen myötä todella harvoin enää tulee eteen artisteja, jotka haluaisin nähdä, mutten ole nähnyt jo ainakin kertaalleen ennen. Tämä pitää paikkansa vähintään jonkun samana iltana soittavista bändeistä. Nyt tuli kuitenkin eteen tilanne, etten tiennyt kummastakaan esiintyvästä yhtyeestä yhtään mitään ennen illan keikkaa ja ajattelin, että pidän tilanteen juuri sellaisena -yleensä katson netistä ainakin jotain tietoja esiintyjistä, mikäli ne ovat outoja minulle.

Illan soitot aloitti kuitenkin tamperelainen Ingelius FlameLight. Jo heidän esityksensä aikana aloin ennustella, että tänään kuullaan mahtavaa soittoa. Ihan pelkäksi bluesiksi laskettavaa ei esitys tarjonnut, mutta yhtä kaikki taitavasti soitettua ja ennen kaikkea viihdyttävää musiikkia, mikä toimi juuri niin kuin ”lämppäribändin” pitääkin eli nosti tunnelmaa illan pääesiintyjälle.

Grinder Blues on yhtyeenä kohtalaisen tuore tapaus, ainoa albuminsa on vuoden 2014 lopulta, mutta sen artistit ovat vanhoja tekijöitä: Bihlmanin veljekset Jeff (Jabo) ja Scot ovat esiintyjinä vanhoja tekijöitä ja ovat säveltäneet ja esittäneet musiikkia useisiin eri tv-sarjoihin sekä elokuviin sekä voittaneet lukuisia Emmy-palkintoja (yhtyeensä Bihlman Brothersin) kanssa. Basisti-laulaja Doug (dUg) Pinnick taas on paremmin tunnettu hard rock / progemetallibändi King’s X:n primusmoottorina. Pinnick itse on sanonut, ettei juuri osannut kuvitella itseään bluesartistina ennen kuin kokeili hommaa; nyt häntä ihmetyttää, miten on koskaan muuhun musiikkiin eksynytkään, niin luonnolliselta bluesin esittäminen tuntuu.

Keikka lähti käyntiin vauhdikkaassa hengessä ja yleisökin tuntui tykkäävän kautta koko linjan. Hieman tunnelmaan vaikutti se, että kysymyksessä oli tiistai-ilta ja vaikka Klubi onkin ottanut käyttöön erittäin yleisöystävälliset esiintymisaikataulut, minkä mukaan pääesiintyjä aloittaa arki-iltaisin jo kello 21, ei Klubi ollut edes puolillaan. On todella harmillista, että yleisö ei löydä keikoille, vaikka helpotuksia keikoille osallistumiselle tehdään niin paljon kuin mahdollista. Hieman toista kymppiä maksaneet liput eivät todellakaan ole paljon maailmanluokan soitannasta ja aikakin on sellainen, että pääesiintyjän näkisi vaikka työpäivän ja illan harrastusten jälkeenkin ja siltikin on kotona helposti ennen puoltayötä vaikka asuisi hieman syrjemmälläkin.

Onneksi väen vähyys ei kuitenkaan häirinnyt. Paikalla olijat saivatkin nähdä vahvan ja viihdyttävän esityksen eikä artistitkaan antaneet väkimäärän vaikuttaan soittoonsa tai esiintymiseen muutenkaan millään lailla. Keikka oli alusta loppuun juuri sitä mitä ulkomailla kiertävältä bluesartistilta voi odottaakin. Väkevää, taidokasta soittoa, jossa soolo-osuuksien soittoa ja fraseerauksia vaihdellaan lennosta, ikäänkuin se olisi niin helppoa, että kaikkihan sitä osaavat tehdä!

Tulen takuuvarmasti liittämään Grinder Bluesin ja Ingelius FlameLightinkin niiden bändien joukkoon, joita tulen menemään katsomaan aina, kun se vaan suinkin on mahdollista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *