Lost Society (lämppärinä Tryer)

Lost Society (lämppärinä Tryer)

Lost Society & Tryer, 06.04.2016 @Klubi

Illan aloitti Tryer, tamperelainen punkrockbändi. Jos ihan rehellisesti sanotaan, en ole oikein koskaan päässyt sisälle punk-musiikkiin. Se on yleensä ottaen soitannaltaan ihan liian kaoottista ja käytetään nyt vaikka termiä heikkotasoista, että jaksaisin kuunnella sitä pidemmän aikaa. En ymmärrä sitä ajatusmaailmaa, että musiikkia voisi ja pitäisi esittää mahdollisimman räkäisesti ja heikkotasoisesti, kun maailmassa on myös päteviä soittajia? Koomisemmaksi asian tekee vielä se, että monesti niitä päteviä soittajia löytyy myös punkbändeistä, jotka siis tosissaan ammattimuusikkoina yrittävät soittaa siten, että se kuulostaa huonolta. Alkuperäinen idea lieneekin ollut, että soittaa voi vähän heikomminkin, kunhan saa kapinalliset ajatuksensa julki. En ymmärrä, mutta niin pitkälle en kuitenkaan mene, että rinnastaisin punkin rappiin, mikä ei ole musiikkia mielestäni lainkaan…

Tryerilla nyt kuitenkin oli, ehkä nimensä velvoittamana, edes jonkin verran yritystä. Joistakin kappaleista voin väittää osittain jopa pitäneeni. Väittäisin silti, että vaikka punkin oletusvauhtina on kaahaaminen, voisi ajoittain tempoa laskea jonkin verran, ainakin sen verran, että kaikki ehtisivät soittaa samaa kohtaa kappaleesta samanaikaisesti. Laulajan ääni taas on jotain kiehtovan oudon ja v…maisen välistä, riippuen paljon myös kappaleen kulloisestakin sävelkulusta.

Tässä tapauksessa ei voinut kyllä puhua lämppäribändistä, koska minkäänlaista yleisön lämmitysefektiä ennen pääesiintyjää ei ollut havaittavissa. Tiedän kyllä, että illan esiintyjien valintaan vaikuttaa monet tekijät, esimerkiksi levy-yhtiöiden painostus uusien, nousevien bändien julkisuusarvon nostamiseksi näiden päästessä esiintymään jo asemansa vakiinnuttaneiden bändien edellä, mutta voisi kai vähän paremmin miettiä sitä, mitkä bändit rosterista sopivat keskenään samalle illalle. Amerikkalaistyylinen hc-punk ja thrash-metalli vaikuttaisivat siltä, että ne voisivat sopia yhteen, mutta ei… Samaa yhdistelmää on tullut todistettua ennenkin ja se ei vain yksinkertaisesti toimi, ei sitten millään…

Erityismaininnan voisi vielä antaa sille henkilölle, joka valitsi tallenteilta soitettavan musiikin roudaustauon ajaksi. Aluksi tuli mitäänsanomatonta perusrokkia tai geneeristä jumputusta ja viimeisiksi kappaleiksi, sopivasti ennen thrashmusiikin alkua, ko. henkilö valitsi sitten Eazy E:n gangstarappia ja Belinda Carlislen Heaven is a place on earthin. Volumetaso oli tietenkin h…tillinen, ettei lavan eteen viitsinyt mennä, niinpä nähtiinkin LS:n keikan alkaessa pienimuotoinen rynnistys katselupaikoille. Näin saatiinkin yleisö odottamaan innolla Lost Societya!

Onneksi pääesiintyjänä toimi Lost Society, tuo Jyväskylän nuorten miesten lahja maailman thrashmusiikille, mikä ei varmaankaan anna minkään tapahtuneen koskaan heikentää intoaan esiintyä yleisölle. Ei tänä iltanakaan, vaikka pohjatyöt olivat edellä mainitun kaltaiset ja lisäksi vielä oman bändin bassotaiteilija Mirkokin saapui paikalle vasta noin tuntia ennen oman vedon alkua… Sillä ei tunnu olevan suurtakaan merkitystä, onko esiintymispaikkana Klubin lava Tampereella arki-iltana vaiko esimerkiksi Tuska-festivaali viikonloppuna, saati sitten lämmittelijän rooli Slayerille ja Anthraxille, show on aina yhtä energinen ja hyvin soitettu. Kaikki edellä mainitut variaatiot on tullut viimeisen noin viiden vuoden aikana todistettua paikan päällä.

Setti sisälsi paljon materiaalia uudelta ”Braindead” -albumilta ja niin tietysti pitääkin, kun julkaisun jälkeistä kiertuetta ollaan käynnistämässä. Uusi materiaali liittyy saumattomasti vanhempaan, hyvässä mielessä toki kehitystä kappaleiden sävellystyössä on tapahtunut. Livenä on kuultavissa täydennystä vanhempienkin kappaleiden sointiin. Setti jakaantui koko lailla ajallisesti puoliksi Braindeadilta löytyvien kappaleiden ja kahden edellisen albumin biisien kesken. Yleisö oli hyvin mukana jo alusta alkaen, mutta vasta ”Kill (Those Who Oppose Me)”:n lävähdettyä soimaan oli suurempaa liikehdintää havaittavissa. Kunnon pittiä ei kyllä saatu aikaiseksi, mutta eipä sitä kovin hyvin Klubin infrastruktuuri kaikkine tolppineen tuekaan.

Kaiken kaikkiaan Lost Societyn esiintyminen on loistava yhdistelmä nöyryyttä yleisön edessä, mutta samalla anteeksiantamatonta tykitystä soittajien ollessa tietoisia omista kyvyistään.

Ettei nyt menisi ihan pelkäksi kehumiseksi, pienen moitteen sanan voisi esittää keikan pituudesta: headlinerina toimivan bändin soisi soittavan tuollaisen noin puolitoistatuntisen keikan ja lisäksi heittävän vähintään yhden biisin encorena. Nyt keikka loppui jo tunnin jälkeen ja ilman encorea, mikä jätti shown mielestäni hieman liian vajaaksi, varsinkin kun materiaalia löytyisi pidempäänkin settiin ja illan alku ennen Lost Societya ei ollut kovin hyvin illan koko antia tukeva. Ja lisäksi, kovin korkealentoista puhetta ei välispiikeistä kannata odottaa miltään bändiltä, mutta joskus niihin voisi ehkä panostaa, varsinkin kun itse soitannollinen puoli on paremmassa kuin hyvässä kuosissa.

- Make

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *