Keikka-arvostelu: Nile (lämppäreinä Embryo, Melechesh)

Keikka-arvostelu: Nile (lämppäreinä Embryo, Melechesh)

Illan aloitti Embryo, Italiasta kotoisin oleva death metal -poppoo, jota ikäväkseni en ehtinyt näkemään kuin parin viimeisen kappaleen verran, joten ei siitä sen enempää tällä kertaa.

Melechesh Klubilla 29.3.2016Toisena esiintyi Melechesh. Bändi on lähtöisin Israelista, mutta erinäisistä syistä (mistä vähäisimpiin ei kuulune rakastamansa musiikkilajin kuuntelemisen ja soittamisen vaikeus entisessä kotimaassa) henkilöstö on muuttanut asumaan Alankomaihin. Sieltä käsin lienee myös hieman helpompaa lähteä keikoille ja markkinoida materiaalia metallia janoavalle musiikkikansalle.

Olen nähnyt bändin entuudestaan muistaakseni kolmeen kertaan, joista viimeisin oli viisi vuotta sitten samassa paikassa kuin tiistai-iltanakin. Olen aina pitänyt Melecheshin rytmiikan eroavaisuudesta verrattuna muihin thrash-, death- ja blackmetalbändeihin. Siinä, missä peruslinjalla kulkevat bändit käyttävät suoraa komppia, missä toki nopeus ja iskujen määrä vaihtelee suurestikin, Melechesh käyttää Lähi-Idän maiden musiikista tuttua rikottua, epätasaista tahtia. Siihen kun vielä yhdistetään kahdella kitaralla ja bassolla sopivasti orientaalisia sävelkulkuja, kuulostaa musiikki virkistävän erilaiselta! Viiden vuoden aikana on tullut livenä kuunneltua varmaan ainakin puolentoista sataa keikkaa ensin mainitsemani kaltaisilta ”perus”tyylisiltä bändeiltä, siksi onkin niin positiivista kuulla perussoittoa käytettävän ainoastaan tehokeinona oman tyylisensä materiaalin seassa.

Siksi olikin sääli, ettei porukkaa ollut löytänyt paikalle enempää kuin ehkä puolet Klubin kapasiteetista. Paikalle saapuneet saivatkin todistaa tiistai-illaksi ihan hyvin keikan loppua kohden yleisönkin sytyttäneen setin, mistä saivat nauttia niin bändin jo ennestään tunteneet kuin uudetkin fanit.

Nile Klubilla 29.3.2016Illan päättäneen Nilen keikan alkuhetken lähestyessä oli paikalle valunut hieman lisää porukkaa, mutta vieläkään ei paikka ollut kuin ehkä 2/3 täynnä. Monesti on tullut keikasta nautittua Klubilla huomattavasti ahtaamminkin, jopa näin keskellä viikkoa.

Mitä sitten Nilen keikasta sanoisin? Sanottakoon vaikka, että keikka oli teknisesti ja yleiseltä rentoudeltaan loistava, bändi otti hyvin kontaktia yleisöön, mutta jotain kuitenkin jäi puuttumaan, verrattuna vaikkapa pariin näkemääni keikkaan Tuska-festivaaleilla tai edelliseen Klubin keikkaan

En oikein tiedä, oliko kyseessä Nilen teknisen death metalin tyyli yleensäkin vaiko vain tämäniltainen keikkasetti, mutta biisit kuulostivat liian paljon toisiaan toistavalta nopealta puurolta, mihin ei yleisökään päässyt oikein kunnolla mukaan. Toki omistautuneita yksilöitä löytyi lähes koko lavan edustalta, mutta taaempana meno oli sangen passiivista.

Yllätyksellisyyttä löytyi eniten viimeisimmän albumin ”What Should Not Be Unearthed” kappaleista, joita ei ennen ole Suomessa livenä kuultu.

- Markku Paija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *