Thunderstone (lämppärinä Dakesis)

Thunderstone (lämppärinä Dakesis)

Thunderstone 14.4.2016 @Jack The Rooster

Torstaina 14.4. esiintyi Jack The Roosterissa mainio helsinkiläinen powermetal-bändi Thunderstone ”Apocalypse Again” -levynjulkaisukiertueellaan. Ensimmäinen keikka tällä kiertueella eli varsinainen levynjulkaisukeikka oli ollut edellisenä iltana Helsingin Tavastialla, mutta ottaen huomioon Thunderstonen yleensäkin harvan keikkailutahdin viime aikoina, sillä ei ollut juurikaan merkitystä.

Dakesis 14.4.2016 @ Jack the RoosterIllan aloitti kuitenkin Englannin Birminghamista kotoisin oleva Dakesis, joka oli päässyt Thunderstonea lämppäämään ensimmäiselle kiertueelleen mantereen puolella. Tähän asti bändi oli esiintynyt vain kotisaarellaan, vaikka on perustettu jo vuonna 2008 ja tehnyt yhden EP:n sekä kaksi täyspitkääkin. Tuo jälkimmäinen lienee syy, minkä vuoksi Dakesis tälle kiertueelle lämppäriksi valikoitui, sillä samankaltaisen musiikkigenren lisäksi bändin yhdistää Thunderstoneen Nino Laurenne. Nino miksasi Sonic Pump -studiolla uusimman Dakesis-lätyn “The New Dawn”, joka julkaistiin maaliskuussa, ja niin kuin Thunderstonea fanittavat ainakin tietävät, toimii herra myös kitaristina Thunderstonessa.

Bändin itsensä mukaan juuri Nino Laurennen kanssa työskentely on auttanut bändiä löytämään uuden suunnan musiikilleen. En sinänsä tiedä, olisiko Dakesis tarvinnut suunnanmuutosta, kun en aikaisempia esiintymisiään ole nähnyt, saati kuunnellut varhaisimpia tallenteita. Nyt bändi ainakin kuulosti ihan pätevältä, joskin hieman ehkä aloittelevalta, progressiiviselta power metal -pumpulta. Ensimmäiset pari biisiä menivätkin alkuhermoilun ja hieman keskeneräisen lavamiksauksen piikkiin tasoltaan vajavaisina, mutta kolmannesta kappaleesta lähtien alkoi soitto ja laulu sujua – ja kuulua – oikein hyvin. Kaiken kaikkiaan Dakesis tarjosi ihan hyvän progepowermetal-pläjäyksen, mistä oli hyvä jatkaa lyhyen roudaustauon jälkeen itse pääesiintyjään.

Yleisön paikalle löytämisestä sekä yleisön reaktioista yleensäkin voisi päätellä, että Thunderstonea oli odotettu! Edellinen esiintyminen koko bändillä, jollei lasketa edellispäivän Tavastia-vetoa, oli vuonna 2015, ja sitä ennen Thunderstone oli ollut telakalla vuodesta 2010 lähtien. Välillä Rantaset Mirka ja Pasi (rumpali ja laulaja, ei tiettävästi sukua keskenään) ehtivät jo lähteäkin bändistä, jolloin rumpaliksi värvättiin Atte Palokangas. Pasi Rantanen sen sijaan palasi Thunderstoneen takaisin vuonna 2013, joten tunnistettava lauluääni on taas kuultavissa niin uusimmalla levyllä ”Apocalypse Again” kuin livenäkin. Rumpalin muutos voisi powermetallibändille olla mullistava, ja myönnän, että itsekin hieman pelkäsin, miten Thunderstonen käy, koska Mirka ”Leka” Rantanen on kannujen takana nk. Kova Luu. Rumpalin vakanssinsa Palokangas hoiti kuitenkin paremmin kuin hyvin, jopa toistuvasti leikitellen. Joissakin kappaleissa tuntui lähes mahdottomalta, että palikoiden näki vain pyörivän käsissä, vaikka samaan aikaan täytyi soittaa nopeaa komppia. Virheitä ei kuitenkaan tapahtunut, mikä lienee osoitus herran kyvyistä.

Yleisöä oli saapunut paikalle kiitettävästi, varsinkin ottaen huomioon ajankohdan. Thunderstone aloitti soiton 23:15 torstai-iltana – monella yleisöstä oli varmasti työ- tai opiskelupäivä perjantaina. Ihan aiheellisesti tohtori Titus Hjelm basson varressa totesikin, että ”Helsinki saattaa olla Suomen pääkaupunki, mutta Tampere on kyllä Suomen rockpääkaupunki”!

Hyvin varhaisessa vaiheessa keikkaa myös Dakesisin henkilöstö tuli lavan eteen fiilistelemään Thunderstonea ja toiveensa Thunderstonen lempikappaleesta täyttyivät, kun Thunderstone alkoi soittaa ensimmäiseltä levyltänsä peräisin olevaa kappaletta ”Let The Demons Free”, minkä kertsiin myös Dakesis-naiset pääsivät mukaan laulamaan.

Uudelta levyltä kuultiin muun muassa hienot ”The Path” ja ”Higher”, mikä muidenkin uusien kappaleiden kanssa vanhempaan materiaaliin sekoitettuna vahvisti käsitystä siitä, että bändi ei ole (onneksi) pitkän taukonsa aikana muuttunut oikeastaan yhtään. Herrojen taidot ovat ehkä parantuneet ja kokemusta on tullut lisää moneltakin eri alalta, mutta kappaleet kuulostavat hienosti ja tunnistettavasti saman yhtyeen tuotoksilta, vaikka aikaa on vuoden 2002 ensilevystä kulunut jo melkein 15 vuotta.

En nyt sanoisi, että on rikollista, mutta ainakin hyvin lähellä sitä, että näin hyvä bändi on ollut tauolla näin pitkään! Thunderstone päätyi metalliin erikoistuneen Sakara-Records-levy-yhtiön talliin vuonna 2015, joten sopii toivoa, että bändi on saanut uutta virtaa tehdä uutta materiaalia ja varsinkin keikkailla livenä niin Suomessa kuin muuallakin!

- Make

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *